leestip: Krachtige keuzes maken

Ontdek hoe je jongeren kunt begeleiden bij het maken van een goede studiekeuze

Met het brede aanbod aan opleidingen in het hoger onderwijs is het voor jongeren vaak lastig om de juiste studiekeuze te maken. In het boek Krachtig keuzes maken (Nele Pierlet) ontdek je hoe jongeren keuzes maken en hoe onze veranderende samenleving hier een rol in speelt. Je leert waarom inzetten op talenten van belang is en hoe je jongeren competenties kunt bijbrengen om hen te leren kiezen en hun eigen interne kompas te ontwikkelen.

Dit boek biedt diepgaande inzichten in verschillende soorten kiezers, het studiekeuzeproces, hoe je onderwijsloopbaanbegeleiding op een school vorm kan geven en wat je kan doen met jongeren die niet kunnen, willen of durven kiezen. Kortom: een meerwaarde voor iedereen die met jongeren werkt of studiekiezers beter wil ondersteunen, zowel in de overgang naar het hoger onderwijs als in het secundair onderwijs zelf.

Nele Pierlet heeft 15 jaar ervaring als leerkracht en coördinator gelijke onderwijskansen in het secundair onderwijs. Sinds 2016 werkt zij op de dienst studieadvies van Arteveldehogeschool.

Bestel het boek hier.

We delen alvast 7 tips uit het boek om jongeren te helpen met een goede studierichting (bron)

1. Help jongeren zichzelf beter te leren kennen

Ondersteun jongeren bij het ontdekken van hun interesses, talenten en waarden. Vragen zoals ‘Wat doe ik graag?’ en ‘Waar ben ik goed in?’ kunnen hen een richting geven. Door zelfreflectie ontwikkelen ze een intern kompas dat hen helpt bij keuzes.

2. Moedig verkenning in de breedte aan

Laat jongeren verschillende opties en studierichtingen onderzoeken voordat ze zich ergens op vastleggen. Door breed te oriënteren kunnen ze onverwachte mogelijkheden ontdekken die beter bij hun interesses en vaardigheden passen.

3. Bied structuur en begeleiding

Kiezen kan overweldigend zijn, vooral met het grote aantal opties. Help jongeren door structuur te bieden in hun keuzeproces. Begeleid hen stap voor stap door vragen te stellen en informatie te verzamelen, zodat ze een weloverwogen beslissing kunnen nemen.

4. Stimuleer zelfreflectie na keuzes

Moedig jongeren aan om terug te kijken op hun ervaringen en te reflecteren op eerdere keuzes. Dit helpt hen om te begrijpen wat goed werkte en waar ze hun proces kunnen verbeteren, wat waardevol is voor toekomstige keuzes.

5. Betrek hun sociale netwerk

Laat jongeren gesprekken voeren met vrienden, familie en professionals om hun beeld van verschillende beroepen en studies te verrijken. Netwerken helpt hen nieuwe inzichten te krijgen en maakt hun keuzeproces realistischer.

6. Schep een realistisch beeld

Veel jongeren baseren hun studiekeuze op een beperkt of zelfs onjuist beeld van bepaalde beroepen. Laat ze kennismaken met verschillende ervaringen, zoals stages of interviews met professionals, om een nauwkeuriger beeld te krijgen.

7. Laat jongeren regelmatig kiezen

Leren kiezen is een vaardigheid. Geef jongeren de verantwoordelijkheid om hun eigen keuzeproces te doorlopen, zodat ze niet alleen voor nu, maar ook in de toekomst krachtigere keuzes kunnen maken.

Deze tips kunnen docenten en begeleiders helpen om jongeren te ondersteunen bij het ontwikkelen van de vaardigheden en het zelfvertrouwen dat nodig is om weloverwogen keuzes te maken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *