fbpx

5.1 Het prille brein

In de eerste aflevering van de serie BreinGeheim zien we hoe onze hersenen in de baarmoeder worden aangelegd. Carel Kraayenhof opent de serie met een prachtig muziekstuk voor hoogzwangere moeders. Zouden hun baby’s er iets van horen? Wat beïnvloedt de groei van het brein tijdens de zwangerschap? Wat ligt al van te voren vast? Margriet Sitskoorn van de Universiteit van Tilburg licht als eerste wetenschapper voor presentator Charles Groenhuijsen een tipje van de sluier op.

Om uit te zoeken hoe belangrijk de genen van vader en moeder zijn, gaan we vervolgens naar Meike Bartels van het tweelingregister in Amsterdam, die onderzoek doet naar de overeenkomsten en verschillen tussen een- en twee-eiige tweelingen.

Daarna onderzoeken we welke invloeden van buitenaf een belangrijke rol spelen bij de aanleg van onze hersenen. Wat moet moeder doen en vooral láten om het brein van haar ongeboren baby niet te beschadigen. Wat zijn de gevolgen op langere termijn als moeder geen rekening houdt met haar kind? Of als het met moeder zelf niet goed gaat? Onderzoekers Bero Verburg en Sabine Roza van het project ‘Generation R’ in Rotterdam weten hier alles van.