Last van studiestress? Start to breathe!

Tijdens examenperiodes kampen heel wat studenten met stress of faalangst. Daarom is men in het departement Technologie van de Hogeschool Gent vanaf vorig jaar binnen de studiebegeleiding van start gegaan met het pilootproject ‘Start to Breathe’, een methode die studenten moet helpen om stress beter te lijf te gaan. Wij spraken met de initiatiefnemer, Vincent Willemyns, stafmedewerker en studentenpsycholoog aan de Hogeschool Gent.

Leren.Hoe?Zo!: ‘Start to Breathe’ is alvast een leuke titel. Wat moeten we ons hier precies bij voorstellen?

Vincent Willemyns: Het codewoord is ‘hartcoherentie’. Start to Breathe is een eenvoudige maar krachtige ademhalingstechniek die studenten helpt om hun hartritme te controleren en zich zo beter te kunnen concentreren en studiestress te reduceren. Ideaal dus in de aanloop naar de examens. De techniek is het resultaat van een langdurig wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen hart, lichaam en hersenen.

Leren.Hoe?Zo!: Hoe bent u bij deze techniek terecht gekomen?

Vincent Willemyns: Binnen mijn ervaring als studentenpsycholoog heb ik ervaren dat er een heel grote diversiteit is binnen de studentenpopulatie. De relaxatiemethode die we reeds enkele jaren gebruiken bleek niet voor elke student even makkelijk toepasbaar. Sommige studenten luisteren niet graag naar een stem op een CD of hun dagindeling verloopt soms te chaotisch om er bewust veel tijd voor te kunnen vrijmaken. Daarom ben ik op zoek gegaan naar andere technieken. Op die manier ben ik bij hartcoherentie terecht gekomen. Bovendien sluiten beide technieken elkaar niet uit. Je kan ze afzonderlijk toepassen maar gecombineerd leveren ze nog betere resultaten.

Leren.Hoe?Zo!:Hoe werkt het precies?

Vincent Willemyns: Bij hartcoherentietraining leren studenten bewust en diep, langzaam, ritmisch ademhalen; 5 seconden in, en 5 seconden uit. Hierdoor komt het hart op dezelfde frequentie als de ademhaling en treden er biologische, fysiologische en psychologische effecten op. Dit alles leidt ertoe dat de student minder studiestress heeft, zich beter kan concentreren, beter kan onthouden en dus uiteindelijk beter zal presteren.

Leren.Hoe?Zo!: In welk opzicht onderscheidt deze techniek zich van andere relaxatiemethodes?

Vincent Willemyns: Trainingen voor een betere concentratie en om beter te kunnen onthouden en studeren hebben meestal een oorsprong in de psychologie. Het vernieuwende aan deze hartcoherentietraining is dat er een duidelijke link wordt gelegd tussen psychologie, fysica en het lichamelijke aspect. Daardoor zijn de resultaten van de methode ook veel duidelijker meetbaar dan bij de traditionele methodes. Tijdens de training wordt het hartritme via speciale software geregistreerd en in kaart gebracht.

Leren.Hoe?Zo!: Duurt het lang vooraleer je resultaat boekt met deze techniek?

Vincent Willemyns: Neen, het effect treedt op al na 10 tot 15 dagen bij 90% van de studenten als ze dit dagelijks 3 keer 3 tot 5 minuten toepassen. Bovendien kan je deze techniek toepassen wanneer je het wil: voor je begint te studeren, in de file of bijvoorbeeld wanneer je opstaat.

Leren.Hoe?Zo!: Dat klinkt veelbelovend. Alvast bedankt voor deze toelichting

 

Vincent Willemyns is reeds 23 jaar werkzaam als klinisch psycholoog. Hij ontwierp de CD ‘Studiestress, examenvrees, faalangst onder controle’. Deze specifieke relaxatiemethode heeft hij eerst 6 jaar met succes beproefd en op punt gesteld bij studenten uit een professionele en academische bacheloropleiding. Het werkingsprincipe heeft hij in oktober 2009 voorgesteld op het ‘FEDORA’-congres te Berlijn (European Forum For Student Guidance, Freie Universität Berlin) en is hetzelfde voor alle andere stresssituaties. Op basis van zijn praktijk als psychotherapeut met jongeren en volwassenen, is deze methode speciaal aangepast om spanningen te reduceren in al die andere stresssituaties: zowel huidige, reeds ervarene, als toekomstige.
Hij is ook actief in het navormingscentrum ‘INTEGRATIVA‘, dat zich vooral richt naar hulpverleners, therapeuten, en welzijnswerkers uit de gezondheidssector en geeft eveneens geregeld workshops In het Dans- en Vormingscentrum POLARITEIT te Gent.

Voor meer informatie:
http://www.bloggen.be/vincent_willemyns_emdr_mindlifting/ of
vincent.willemyns@telenet.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *