Zelfregulerend leren & MOOCs 

In deze video gaat Jeltsen Peeters dieper in op het begrip ‘self-regulated learning’, de strategieën die daarbij betrokken zijn en hoe die van toepassing zijn in MOOCs (Massive Open Online Courses). Ze verwijst hierbij naar onderzoek over zelfregulerend leren in Moocs van o.a. Allison LittleJohn en René Kizilcec. Concreet gaat het over 6 strategieën die belangrijk zijn binnen deze context (Kizilcec et al, 2017).

  • Goal setting: Setting of educational goals or sub-goals in order to exert the effort required to achieve those goals.
  • Strategic planning: Planning the sequence, timing, and completion of activities directed at learning goals.
  • Self-evaluation: Setting quality standards and criteria for progress to judge one’s own performance. Activities for monitoring the learning process in relation to defined learning goals.
  • Task strategy: Organizing, planning, and transforming one’s own study time (time management) and tasks (i.e., timing, sequencing, pacing, rearrangement of instructional materials). Activities to improve persistence and effort-regulation in the face of academic challenge.
  • Elaboration: Combining new knowledge with prior knowledge and constructing meaning from learned materials. Extending or modifying the learning materials to make them more meaningful and memorable.
  • Help seeking: Asking other people for help, such as the instructor or one’s peers, or consulting external help and resources.

Ook op vlak van motivatie zijn er een aantal zaken die je volgens Jeltsen Peeters kunt doen om de kans op succesvol leren in een Mooc te verhogen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over het zoeken naar manieren om een Mooc persoonlijk relevanter te maken, contact te zoeken met andere deelnemers van de Mooc, met je collega’s praten over de inhoud van de Mooc enzovoort.

Meer weten?

Kizilcec, René & Pérez-Sanagustín, Mar & Maldonado, Jorge. (2017). Self-regulated learning strategies predict learner behavior and goal attainment in Massive Open Online Courses (In press). Computers & Education. 104. 10.1016/j.compedu.2016.10.001.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *